Суверни ли сте? Ето няколко популярни суеверия и техния произход

Хората вярват в редица суеверия и ги изпъляват безприкословно, без дори да знаят откъде произлизат те и какъв е смисъла им.

Ето някои от най-популярните суеверия и информация за произхода им.

Отварянето на чадър в стая носи лош късмет – въпреки предположенията, че това суеверие идва от Древен Египет, то всъщност е от Викторианската епоха, когато механизмът на чадърите бил толкова тромав, че отварянето на чадър в стаята било доста рисковано начинание.

Advertisement

Черна котка да ти пресече пътя – в началото се считало, че котките носят добър късмет, като това вярване е свързано основно с египтяните и тяхната почит към тези животни. Нещата обаче се променили, когато крал Чарлз I се оплакал, че любимата му котка е умряла, а с нейната смърт късметът му изчезнал.

Чукай на дърво, за да избегнеш зло – макар че в днешно време това е едно от най-разпространените суеверия, историците не са сигурни откъде произлиза. Една от теориите е, че то идва от навика хората да докосват дървен кръст, докато се молят.

Четирилистната детелина носи щастие – келтите вярвали, че четирилистните детелини притежават големи сили и прогонват злото.

loading...
error: No copy please :)