Дарение от 2 млн. долара? Кой е българинът, завещал огромната сума на Лом?


Над 2 милиона долара завеща български емигрант в Съединените американски щати на родния си град Лом и гимназия „Найден Геров“, която е завършила.

За жеста му разказахме в bTV „Новините“ в началото на миналата година, но все пак се знаеше за 1 милион долара. Година по-късно става ясно, че сумата надвишава 2 милиона долара. Парите ще се използват за обучение на студенти в елитни университети в САЩ и Западна Европа.

Името на дарителя е Андрей Георгиев. Роден е през 1921 г. в София, завършва ломската гимназия през 1939 г. и свидетелството за зрелост е сред малкото документи за него.

Журналистът Любомир Йорданов си постави за цел да проучи всичко за дарителя. Най-много данни намира в архива на „Държавна сигурност“, тъй като Андрей Георгиев емигрира в САЩ още в средата на миналия век. Там работи като лекар.

„И поне първите десетилетия са били войници на родината и врага на народа, затова има интерес от специалните служби на комунистическия режим към него. Заедно с всички небивалици от рода, това е един много опасен човек, който ще се върне в България да взривява, убива, палва и организира незаконни конспирации срещу комунистическата власт, има събрани и доста обективни свидетелства от близки и познати „, Разказва Любомир Йорданов.

В същия архив са запазени и писма от доктор Андрей Георгиев до неговите близки, които според журналиста разкриват ценностите и обясняват жеста му.

„Това е порода хора, каквито вече се срещат много рядко, хора от типа на големите възрожденски дарители. Започват от нулата, трупат богатства и даряват тези богатства на страната си, и на децата на България, за да се образоват „, допълва Георгиев.

Местната власт проявява интерес към проучванията на Любомир Йорданов и му предлага съвместна изложба.

Advertisement

„Много хора в днешния твърде материален свят, изобщо не могат да обяснят как ще извлекат 2 милиона долара и ще ги дари на непознати деца, макар и безкрайно талантливи. И хората се питат кой е този човек, защо го прави и всичко, което сме събрали, заслужава да бъде показано „, казва журналистът от в. „Труд“.

Изложбата предстои скоро.

Половин милион долара отделя Андрей Георгиев за развитието на Лом. Ще бъде създаден обществен съвет, който ще наблюдава изразходването на средствата от дарението, обясни кметът на община Лом Пенка Пенкова.

За това, как да бъдат разпределени парите, ще бъде направено обществено допитване, което започва от 15 август.

Хората от града като че ли се обединяват около идеята да възстановим нашата хубава спортна зала „Балканиада”, която обаче ще изисква много повече средства. Но това може да бъде началото, с което да започне процедурата по проектиране, допълни Пенкова.

Скоро местната власт официално ще отдаде признанието си към дарителя.

„На тържествена сесия на Общинския съвет вече е внесено предложение посмъртно д-р Андрей Георгиев да бъде удостоен със званието „почетен гражданин на Лом“, отбеляза общественикът Емил Замфиров.

Източник и снимка:  bTV

loading...

Comments 0

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in
error: Не копирай, а измисляй :)
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Ranked List
Ranked List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Gif
GIF format