4 научни мита – разбити и опровергани

Медиите, филмите и телевизиите постоянно ни заливат с какви ли не научни митове, но за щастие съществуват експерти, които ги разбират с доказателство и разяснения. Представяме ви няколко научни мита, които обаче са изключително популярни.

Човешкото тяло подскача в космоса

Според този популярен мит, вакуумът в космоса кара човешното тяло да подскача. Това схващане вероятно е резултат от научно-популярните филми, където се използва, за да се създаде по-голям драматизъм. Всъщност, човек може да оцелее в открития космос за около 15-30 секунди, след което изпада в безсъзнание заради липса на кислород.

Правилото за 5-те секунди

Правилото гласи, че храна, изпусната на пода, остава незамърсена и годна за ядене, ако бъде вдигната в рамките на пет секунди. Това обаче е напълно невярно. Ако по пода има някакви бактерии и замърсители, те ще полепнат по храната още при падането й.

Advertisement

Стотинки-убийци

Вероятно сте чували, че стотинка, полетяла от висока сграда, може да убие пешеходец, който минава по тротоара под сградата. Този мит е толкова популярен, че често се използва във филмите. Идеята е, че стотинката, която пада от голяма височина, набира голяма скорост, затова може да убие човек, ако го оцели. Но истината е, че това е невъможно.

Мълнията никога не удря два пъти на едно и също място

Няма начин да не сте чували тази теория. Следващият път, когато се окажете навън в гръмотевична буря, не си помисляйте да търсите спасение на мястото, на което вече е паднала мълния. Защото всъщност те често падат на едно и също място. Например, Емпайър Стейт Билдинг е удрян от мълнии по около 25 пъти годишно.

loading...
error: No copy please :)