Правителството окончателно прие по-високите данъци(с 50%) за старите автомобили!

За старите автомобили ще се плащат по-високи данъци от следващата година. Промените предвиждат да отпаднат отстъпките за старите автомобили, което ще вдигне налога за колите произведени преди 2005 г. с до 50%.

Няма да има данъчно облекчение за автомобили с допълнително монтирана газова уредба.

Това решиха депутатите, които гласуваха на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се изменя Законът за местните данъци и такси.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г.

Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона ще се определя по нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен. Имущественият компонент ще отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният компонент ще се определя от общинския съвет в зависимост от екологичната категория на автомобила.

Advertisement

Според опозицията новите правила ще засегнат 70% от българите и то тези с най-ниски доходи.

Данъкът на един автомобил, който в момента плаща 450 лева данък и е сравнително нов с „Евро 5” стандарт, може да намалее с около 60 до 100 лв., а на един 20-годишен автомобил със 100 конски сили да се увеличи с около 60 лв., изчисли Явор Божанков от БСП.

Изненадващо от „Атака” също се обявиха против новите налози за старите коли – заради няколко милиона повече се вредяло на имиджа и на кабинета, и на бюджета.

Обединените патриоти поискаха отстъпки и за автомобилите на газ. Отхвърлянето им доведе до нов скандал. „Хората, които ползват газови уредби, бяха наказани от Марешки и от ДПС”, обяви Юлиан Ангелов.

Въпреки аргументите „против” депутатите приеха окончателно промените в местните данъци и такси. Прогнозите са това да донесе на общините 20 млн. лв. повече приходи.

Източник: BTV

error: No copy please :)