Митове за бременността, в които всеки човек трябва да спре да вярва

Бременността е много важен и вълнуващ период в живота на жената. Не е чудно, че такова уникално събитие е заобиколено от огромен брой различни предразсъдъци и стереотипи.

Колегите от “Bright Side” са готови да разкрият 13 популярни митове за бременност, предадени от поколение на поколение.

13. Бременните жени трябва да ядат за двама

Диетолози от Института по медицина в САЩ твърдят, че ако една жена има здравословно тегло, тя не трябва да консумира никакви допълнителни калории през първия триместър. Специалистите препоръчват добавянето на допълнителни 340 калории на ден през второто тримесечие и около 450 калории през третото. Тези допълнителни калории трябва да идват от млечни продукти, ядки или слаби протеини.

Ето защо бъдещите майки трябва да се съсредоточат върху здравословното хранене, вместо просто да ядат повече.

12. Бременността прави жените глупави

Промените в нивата на хормоните обикновено правят жените по-емоционални и чувствителни, но по време на бременността много жени откриват нови таланти и прихващат нови умения. Например, някои от тях рисуват невероятни снимки като Луо Чианши, пишат детски книги или дори започват собствен бизнес.

Много актриси успешно продължават да работят върху филми, докато са бременни и ни удивляват с впечатляващите резултати.

И в същото време, феноменът “мамнезия” (бебешки мозък) действително съществува. Мозъкът на жената се опитва да претърпи социална адаптация и се опитва да формира привързаност към детето и бъдещата майка. Поради това е по-трудно за някои жени да правят няколко неща едновременно и те могат да станат по-разсеяни и несъсредоточени.

11. Ултразвуковото изследване уврежда бебето

Повечето лекари препоръчват на жени, които имат нормално развитие на плода, да преминат ултразвуковото изследване 3 пъти по време на бременност, по едно на всеки триместър. Проверката трябва да се извършва по-често само ако съществува опасност за здравето на майката или бебето.

Ултразвуковото изображение използва високочестотни звукови вълни и за разлика от рентгеновите изображения, няма излагане на йонизираща радиация. Благодарение на ултразвуковите сканирания, лекарите могат да изключат възможността за извънматочна бременност, да определят възможните паталогии на плода и да помогнат на жената и детето навреме.

10. Жената трябва да роди първото си дете преди 30-годишна възраст

Ако една 30-годишна жена се грижи за себе си, яде здравословна храна,тренира и редовно преминава превантивни медицински прегледи, рискът от усложнения по време на бременност не е по-висок, отколкото в сравнение с 20-годишна майка. Патологиите на плода и проблемите по време на бременността са най-вече свързани със състоянието на организма, а не с биологичната епоха. Съвременните методи за диагностициране могат да покажат отклонения в развитието на възможно в най-ранния етап, така че жените могат да планират бременност, когато са наистина готови за това, както физически, така и психологически.

Повечето лекари смятат, че идеалната възраст за раждането на първото дете е, когато една жена е на възраст 20-30 години. И според резултатите от научните изследвания, проведени от д-р Джон Миргоски от Тексас, перфектната възраст за раждане на здраво дете е на 34 години.

9. Всички жени жадуват за солени храни по време на бременност

Тялото на една бременна жена може да се опита да подскаже, че се нуждае от някои липсващи хранителни вещества и минерали по много странен начин. Друга причина за странните гастрономични предпочитания са хормоналните промени и понякога това е просто желание да се погрижите за себе си.

Бременните жени могат да пожелаят не само солена, но и сладка или кисела храна. Но шоколадът все още е продукт номер едно в списъка на най-желаната храна.

8. Ходене във фитнес залата, на екскурзия или до плувния басейн? Не, само мир и тишина през следващите девет месеца.

Ако една жена не изпитва никакви здравословни проблеми по време на бременност, редовното физическо натоварване е от съществено значение за бъдещата майка. Спортът не само помага да остане в добра форма, но също така е от полза за развитието на плода и може да улесни процеса на раждане. Природата се грижи за всичко и затова мускулите и сухожилията на една жена стават по-еластични и по-силни по време на бременност.

Advertisement

Имайте предвид, че винаги трябва да се консултирате с лекар и опитен фитнес инструктор относно интензивността на вашите тренировки.

7. Итимното отношение по време на бременност може да навреди на бебето

Опасността от интимност по време на бременност е може би един от най-разпространените митове. Хората казват, че това е вредно за бебето, неприятно за майката и дори неморално. Но ако една жена не изпитва дискомфорт, сексуалната активност няма да навреди. Напротив, редовно сексуалният контакт е полезен за здравето, тъй като не само помага за укрепване на тазовите мускули, но и дава положителни чувства за бъдещата майка. И емоционалното състояние на една жена през този период е изключително важно.

6. Бременните жени не трябва да боядисват косите си и да лакират ноктите си

Тайната да изглеждате страхотно по време на бременността е да се обърне повече внимание на състава на козметичните продукти. Бременните жени трябва да избягват такива компоненти като толуен, формалдехид, камфор, амоняк или резорцин и да изчакат, докато бебето се роди, преди да започнат да ги използват отново в рутината си.

Висококачествените съвременни козметични продукти не съдържат опасни елементи, така че да могат да се използват по време на бременност.

5. Консумацията на риба и орехи оказва голямо влияние върху интелигентността на детето

Здравословните свойства на тези продукти не могат да бъдат отхвърлени. Орехите са богати на калий и магнезий, така че укрепват кръвоносните съдове и сърцето и имат благотворен ефект върху нервната система. Йодът в рибата е добър за щитовидната жлеза. Следователно, бъдещата майка трябва да добави тези продукти към диетата си.

Рибите и ядките съдържат омега-3 мастни киселини, които спомагат за поддържането на здравето на мозъка. Въпреки това тяхното влияние върху развитието на умствените способности на бъдещото бебе не е научно доказано.

4. Стресът е изключително опасен за бременна жена

Постоянният и тежък стрес не е от полза за никого. Но ние всички понякога се намираме в стресови ситуации и това е напълно нормално. А отношението ви към стреса е това, което наистина има значение.

Постоянното безпокойство и притеснението за страданието на бебето, ако сте изложени на стреса, е много по-лошо от краткото емоционално избухване. Не позволявайте малките проблеми да развалят настроението ви.

3. Крем срещу стрии е задължителен

Кремовете за стрии често се считат за някакъв магически инструмент и ефективен начин за решаване на всички кожни проблеми, свързани с бременността. Но заслужава да се отбележи, че съставът не е много различен от овлажняващия лосион. Разбира се, използването на такъв продукт може да направи кожата ви по-еластична и гладка, но не може да премахне всички ваши стрии.

Не трябва да подценявате генетичния фактор, както и вида на кожата си. Говорете с майка си, леля или баба и разберете за състоянието на кожата след бременността. Най-вероятно, същото ви очаква.

2. Консумацията на вода трябва да се намали през третото тримесечие

В миналото бременните жени се съветвали да пият по-малко течност през третото тримесечие, за да избегнат подуване. Авторите на най-продаваната книга “Какво те чака, когато чакаш дете”, заедно с учени, са доказали, че както подуването, така и полихидрамнините по време на раждане не са свързани с консумацията на вода. Напротив, достатъчно количество вода помага да се справят с тези проблеми.

 

1. Вашият живот ще бъде същият след раждането на бебето

 

Има много начини да направите първите години от живота си по-лесни, но е важно да имате предвид, че старият ви начин на живот определено ще се промени. Няма да бъде по-добър или по-лош; просто ще бъде различно.

Да, можете да се върнете на работа през първия месец от живота на детето си или да отидете на почивка заедно. Но ще бъде необходимо първо да се поставят нуждите на бебето и да се отчитат тези нужди при изготвянето на плановете.

Превод: Realniistorii.com

loading...
error: No copy please :)