Известните личности, които похарчиха огромни суми за частните им самолети

Ако преди частен самолет можеха да си позволят само най-големите бандити на Холивудските блокбъстъри и членовете на кралски фамилии, но днес ситуацията е различна: в света елитът е натрупал толкова много пари, че лични самолети в  момента купуват и бизнесмени, и високо платени спортисти. Например, добре известния пилот Люис Хамилтън има червен Bombardier Challenger 650 за £ 16.5 милиона. Същото можем да кажем и за хора като Тръмп, Абрамович или някои от саудитските принцове.

Частният самолет Люис Хамилтън

За света на частните самолети, Bombardier Challenger 605 е доста скромен вариант (доколкото може да бъде скромен превозно средство от 16 милиона паунда). Самолетът е предназначен за 10 пътници и дори няма душ. Максималната му скорост е 870 км / ч.

Люис го купи през 2013 г. и инвестира във вътрешно и външно покритие: самолетът е боядисан в кърваво червено, с черно кожено кресло в салона  с инициалите на състезателя.

Също така вътре има бар, много плазмени екрани и легло – за дълги трансатлантически полети.

Частен самолет на Доналд Тръмп

Advertisement

Тръмп Форс Едно – частен самолет на американския президент Доналд Тръмп – е наречен така по аналогия с президентския самолет на ВВС. Не всеки президент, с изключение на самолетите, осигурени му от държавата, има свой собствен самолет.
Коланите в самолета имат златни катарами.

Тръмп купи Boeing 757-200 през 2011 г. за 100 милиона долара. Предишният собственик на самолета е Пол Алън, съосновател на Microsoft. И, разбира се, Тръмп не може да не нареди вътрешното обзавеждане на самолета по негов вкус (а вкусът му е доста специфичен).

Небесен трон в равнината на саудитския принц Ал-Уалид

Ал-Валид ибн Талал Ал Сауд е племенник на саудитския крал Салман, предприемач и международен инвеститор. На снимката – луксозен интериор на частен самолет Boeing 747, собственост на принца.

В момента Ал-Валид е арестуван (сред 11 князе и няколко бивши министри) по обвинения в корупция. Може би сега много би искал да бъде на борда на самолета си и да лети далеч.

error: No copy please :)