Това е градът, който се намира светилището, където се случват чудеса!


„Госпожицата” казва на Бернадета да изкопае в ъгъла на пещерата ямка, от която бликва изворче с лечебна вода. През 1868 г. Бернадета постъпва в манастира в Невер, където се грижи за болни и умиращи хора. На 16 април 1879 г. Мария Бернарда умира от туберкулоза само на 35-годишна възраст. На 19 април тя е погребана в дъбов ковчег. Недокоснатото и от смъртта тяло се съхранява в стъклен саркофаг в манастира „Св.Жилдар“ в Невер.

Лурд е малък град, разположен в югозападната част на Франция, в подножието на Южните Пиринеи. Всяка година милиони поклонници идват в града, за да посетят едно от най-големите светилища на Света Богородица в Европа. Тук през 1858 г. Дева Мария се явява на скромното момиче Бернадета. Бернадета Субиро е родена в бедно семейство на 7 януари 1844 г. в селце край френския град Лурд. Баща ѝ е мелничар, а майка ѝ – перачка. Бернадета е най-голямата от пет деца.

Живеят в такава нужда, че на 12 години девойката е принудена да стане прислужничка, без да получи никакво образование. На 11 февруари 1858 г. Бернадета отива със сестра си и с приятелката си за съчки в гората. Изведнъж чува лек шум и вижда, че намиращата се наблизо пещера Масабиел е озарена от нежна светлина, а шипковият храст до входа се клати, сякаш полюшван от вятъра. В осветената пещера пред девойката се появява „нещо бяло, приличащо на млада жена” – другите две момичета обаче нищо не виждат.

Пещера, копие на тази във френския град Лурд, е открита през 2012 година в пловдивското село Житница, което е един от католическите центрове в България. Това е 23-то копие на пещерата в света и първото в Източна Европа. През следващата половин година „бялата госпожица” се появява на Бернадета още 17 пъти. По време на 11 от явяванията тя не казва нищо, след това призовава към покаяние и молитва и казва на мястото да бъде построен параклис.След няколко настойчиви молби на Бернадета да назове името си най-накрая „госпожицата” казва: „Аз съм Непорочното зачатие”.

Този отговор обърква местния свещеник, на когото се изповядва Бернадета: неграмотното момиче, което не познава дори катехизиса, не би могло да знае, че четири години по-рано папа Пий ІХ провъзгласява догмата за Непорочното зачатие на Дева Мария.

Advertisement

„Госпожицата” казва на Бернадета да изкопае в ъгъла на пещерата ямка, от която бликва изворче с лечебна вода. През 1868 г. Бернадета постъпва в манастира в Невер, където се грижи за болни и умиращи хора. На 16 април 1879 г. Мария Бернарда умира от туберкулоза само на 35-годишна възраст.

На 19 април тя е погребана в дъбов ковчег. Недокоснатото и от смъртта тяло се съхранява в стъклен саркофаг в манастира „Св.Жилдар“ в Невер. През 1862 г. католическата църква признава явяванията на Девата в Лурд и първите чудодейни изцеления за истински. Тя изкупува 52 хектара около пещерата и наема работници да изместят течението на реката, за да се осигури достатъчно място за поклонниците пред скалната ниша.

Милиони поклонници са посетили мястото, получавайки духовно и физическо изцерение.През февруари 2018 година във Франция официално от Църквата бе признато 70-то чудо в Лурд. 79-годишната днес францисканка Бернадет Морио е била излекувана през 2008 г. от парализа след поклонение в Лурд. Преди това повече от двадесет години тя не можела да ходи. Излекуванията във френското градче подлежат на проучване от медицинска комисия. В Лурд са станали повече от 30 000 изцерения, които не могат да бъдат обяснени. Официално признатите от Църквата чудеса са 70.


Източник: blitz.bg

loading...

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in
error: Не копирай, а измисляй :)
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Ranked List
Ranked List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Gif
GIF format