Ето няколко причини за появата на кошмарите. Ако сънуваш такива, време е за важна промяна

Много от нас са имали повтарящи се и тревожни кошмари, които трудно могат да бъдат разбрани. Не е нужно повече да разсъждавате над значението им. Според нови изследвания лошите сънища са просто отражения на ежедневните ни борби.

Още повече усещането за липса на независимост, за некомпетентност или неразбиране са едни от основните причини за появата на кошмарите.

Тези чувства предполагат, че основните психологически потребности на един човек не са изпълнени, а кошмарите възникват, когато не сме обработили тези емоции правилно.

Наскоро изследователи от Кардифския университет проведоха проучване, за да разберат дали опитът е свързан с психологическите потребности и как това рефлектира върху начина, по който мозъкът обработва сънищата ни.

Страхове и кошмари
В него 200 души били помолени да обмислят кой е най-големият им стремеж или мечта. След три месеца хората били помолени да записват в продължение на три месеца всичко, което сънуват, в импровизирани дневници на съня.

Сравнените данни показали ясно, че разочарованията и емоциите, свързани със специфични психологически потребности, влияят върху темите, които ще се появят в сънищата на хората.

Advertisement

Учените открили и че има специфични кошмари за всяка незадоволена психологична потребност. Например, хората, които са разочаровани от ежедневието си, са склонни да имат повтарящи се кошмари, в които падат, провалят се или са нападани.

постоянно сънуване на кошмари

Тези, които се чувстват под напрежение в реалния живот, са по-склонни да сънуват сън, в който не са готови за нещо важно като изпит например и се излагат пред големи групи хора.

Хората, които сънуват, че са в капан, в затвор или плен, вероятно чувстват безиходица в реалния живот. Те не могат да намерят реализация и възможност за различни пътища, по които да тръгнат, за да осъществят мечтите си.

Постоянните кошмари могат да се отразят изключително негативно върху психическото ни състояние. Намирането на нови предизвикателства в живота обаче ще помогне за облекчаване на повтарящи се лоши сънища. Не е нужно да правим нещо екстремно, просто взимането на домашен любимец, курс по език или такъв за преквалификация може да помогне и да се спре с кошмарите веднъж завинаги, казва авторът на изследването д-р Алберт Уайнщайн.

Източник: Sanovnik.bg

error: No copy please :)