Обществените нагласи, които пречат на щастието

Американският психолог Албърт Елиас твърди в своите научни трудове, че в обществото съществуват 6 колективни нагласи, които пречат на щастието на всеки, които се опитва да се съобрази с тях.

Каквото и да си говорим, ние порастваме спрямо социалните емблеми и значки, с които се сблъскваме от малки, до вече зрели личности. И именно те ни възпитават да сме такива, каквито сме – да харесваме определени неща, да водим определен стил на живот, да допускаме или не допускаме нарушаването на правила и т.н.

Понякога социалните окови, които сами си слагаме волно или неволно, могат да са като същинско мъчение. Ако се чувствате нещастен без причина или защото осъзнавате, че искате да постъпите по някакъв начин, но “не ви стиска”, следващите редове могат да са ви от полза.

Тези обществените нагласи ограбват щастието ни.

Всички трябва да ме обичат и одобряват

Обществените нагласи, които ни правят нещастни

Всеки един психолог казва, че не е необходимо всеки един от хората около вас да ви обича и да одобрява действията ви. За да се харесаме на всички, трябва да имаме свръхспособността да улавяме чувствата на другите. Дори това да е възможно, няма как да удовлетворим желанията на всички хора около нас.

Никога не трябва да допускам грешки

Идеални и безгрешни хора не съществуват и хората, които си поставят за задача да бъдат безупречни във всяко едно отношение, винаги ще се разочароват.

Advertisement

Целеустремеността е ключова за развитието на един човек, но е важно всеки да осъзнава, че в живота си ще се среща с различни проблеми, от които трябва да се учи.

Трябва да влияя на всички събития

В живота всеки човек има събития и обстоятелства, на които, колкото и силно да иска, не може да повлияе и трябва да се примири с положението такова, каквото е.

Трябва да се изправим срещу всяка ситуация, която животът ни поднася, и да се опитаме да извлечем най-доброто.

Пренебрегвайки проблемите, те се решават сами

Щастие

Според психолозите това е една от най-опасните нагласи, които немалко хора изпълняват. Изследвания показват, че нерешените проблеми на един човек могат да му причинят пристъпи на паника, депресия и силна тревога. Когато имаме проблеми, трябва да се мобилизираме, за да ги решим.

Всеки има нужда от по-силен човек, на когото да разчита

Никой не трябва да бъде прекалено зависим от друг човек. Една зряла личност трябва да бъде самостоятелна, така че да може да се развива и без да се оглежда в очите на другите.

Никой не може да владее емоциите си

Ако човек насочи усилията си към чувствата, напълно съществува възможност да се научи да владее своите емоции. Анализирането на нашите ирационални действия може да ни помогне при справянето с нашите неконтролируеми емоции.

Източник: Sanovnik.bg

error: No copy please :)