Най-чистият въздух на планетата е над този Български град, според данни на НАСА

Планината на Орфей продължава да удивлява всеки, който я е посетил. Не само, че е един от най-красивите планински масиви на Балканите, но и въздухът над част от него е определян като най-екологично чист в целия свят! Последното твърдение е на експертите от НАСА, според които над един от историческите градове в Родопите е най-чистият въздух на цялата планета!

Възрожденската светиня Батак e мястото, на което експертите от американската космическа агенция са измерили, че въздухът е кристален и без никакви замърсявания.

След това твърдение, вече освен със своето неоспоримо културно-историческо наследство,

Батак е популярен и като градът с екологични параметри, които са най-близки до райските!

Откриването на този факт е бил съвсем случаен за специалистите от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ. Екипът изследвал от хиляди километри височина целия родопски регион.

В основата на впечатляващите данни за уникално чистия въздух над Батак, е йонизацията, която е получена по напълно естествен път.

Advertisement

Най-кристалният и здравословен въздух полъхва нашир и надлъж по цялата Баташка планина, която е част от Родопския масив. Пик в чистотата на въздуха е засечен и в района на близкия язовир Батак.

Батак, който отстои едва на 27 км от Спа столицата на Балканите – Велинград, е разположен на 1036 м над морското ниво в района на Западните Родопи. Къщите на населеното място сякаш са накацали по бреговете на Стара река. Котловината, в която е разположен, е заобиколена от всяка една страна с т.нар. бърда – хълмове, достигащи между 100-200 метра над самия Батак. Наблизо са и едни от най-високите върхове в Родопите – вр. Голяма Сюткя (2185 м) и вр. Баташки снежник (2082 м).

Батак е предпазен от силни ветрове, заради своето географско разположение. Характерно за този район явление е т.нар. бял вятър, както местните наричат южняка. Лятото тук е прохладно, а зимата – с обилни снеговалежи, което прави града и района около него привлекателен целогодишен курорт.

Източник: istinskiistorii.com

error: No copy please :)