Малцина са чували за белия имел, а той има мистични свойства

Ако човек иска да види бял имел и знае, че той е вечнозелен храст, то трябва да го потърси сред клоните на иглолистните дървета и тополите.

Там имелът е прикрепен във форма на топка. Полупаразитният храст с научно название Vescun album е с малки жълто-зелени цветчета и бели плодчета с по едно семе в тях, откъдето идва и името на храстовидното растение.

Поради полезните вещества в него, белият имел е намерил място в народната медицина, но по-интригуващото в него е ореолът му на магическо растение, дошъл още от древни времена.

В античността на белия имел се гледало като на средство, чрез което може да се проникне в царството на мъртвите. Вергилий разказва в поемата си Енеида за златната клонка, представляваща изсушен бял имел, отворила пътя на живия човек към подземното царство.

Точно заради стари първобитни вярвания и днес съществува обичай хората да се целуват под имела, защото растението освобождава човека от ограниченията на всекидневното общуване

.
мистични свойства на бял имел

Advertisement

Все още съществува обичаят да се украсява празнично дома преди настъпването на Новата година с клончета имел, а в Австралия растението служи и като елха за Коледа.

В Швейцария белият имел е познат с името гръмотевична метла заради вярването, че мълниите, паднали по дърветата, го създават. Същата идея в Бохемия е родила поверие, че ако бъде изгорено растението в огъня, то ще запази дома от мълнии.

Белият имел има своята мистична история и в Африка. Там изработвали вуду талисмани за защита от раняване по време на войни. Увереността в неуязвимостта, която може да осигури белият имел, е причина на появата на напитка, която пази и лекува, помага при безплодие и други магични въздействия.

Европейските заселници в Новия свят занесли искрената си вяра във вълшебните сили на белия имел в Америка и той станал символ на истинската любов и щастие.

Той е бил талисман и лекарство, връзка със земята на дедите и символ на вярата в божествената закрила, която всеки може да получи, защото чудното растение има силната защита – на звездите, на дървото – гостоприемник, и на стихиите, затова може да прави чудеса за изцеление, гадаене и да привлича щастие и късмет.

Източник: Sanovnik.bg

error: No copy please :)