Как да запазим летния тен възможно най-дълго време

Лято, лято, лято – зелено, пъстро, младо, малко лекомислено и много дръзко, разперило пръсти към всички сетива – опияняващо и разтърстващо, разголващо безпричинно същината ни, разхвърлящо дрехи, пясък и музика. Само лятото може навсякъде да разстила музика със специфичен морски ритъм и с вкус на сол и на свобода.

Целунати от слънцето, се оказваме във вихъра на една настойчива лятна молба – да оставим всички сериозни и категорични планове, да захвърлим цялата ни тревожност и да отпуснем тетивата на собственото си ежедневие, да отложим за по-късно тълкованието на тъгата си. Лятото ни е прегърнало свойски през кръста и ни повежда през ситните стъпки на танца, докато ни пълни джобовете с любовни бележки.

И  как може да устоиш на това изкушение? Събличаш един по един всичките си предразсъдъци и всичките си очаквания, оставаш само с въздишките на младостта и се отпускаш – ей така гол, само по въздишки – да те отнесе вятърът, докато забравиш. И останал без капчица страх и без капчица срам, се озоваваш лице в лице със слънцето, поемаш дълбоко въздух и вдишваш топлината му върху кожата си, позволяваш му да остави три лунички на нослето и после отвръщаш на целувката му с усмивка. Покрит със слънчева обич, се гмуркаш в дълбините на морското дъно, за да откриеш там мидичката със заровена перла – тази, която е заровена и в собствените ти дълбини.

И тогава усещаш онова леко парване по бузата и по тила. Познато ти е, дори очаквано – онази съвсем лека червенина, която после ще се превърне в карамелено – златист загар и ще скъта задълго топлината под миглите ти. Не се боиш от слънцето, не се боиш от вятъра, нито от морските пръски по лицето. Защото вече знаеш как да се погрижиш за собствената си кожа и знаеш, че изборът за собственото ти здраве е твоя отговорност и приоритет. Защото сега заедно със слънцезащитните лосиони в чантата уютно са се настанили една кутия ДетоксиФайв и една кутия Лейди Хармония.

Защото и кожата ти, и косата ти още помнят горчивия вкус от слънчевите следи миналото лято. Толкова сухи бяха станали, че ти беше трудно дори да се усмихваш, а косата… о, косата беше нещо средно между гнездо на свраки и сламена постеля.

Защо става така?

Advertisement

Всъщност докато сме на плажа и сме получили заветния карамелен цвят на кожата, всичко изглежда чудесно. Кожата е невероятно гладка, дори целулитът ни като че ли по чудо е изчезнал. Това е така, защото меланинът, който е естествена реакция на тялото срещу слънчевата радиация се е впрегнал на работа и е изпратил до кожата повишени защитни механизми. Но какво се случва после?

В следствие на слънчевите лъчи, морската солена вода и не на последно място на хлора в басейните кожата ни се дехидратира. Заради по-голямата си дължина UVA лъчите  проникват дълбоко в дермата и причиняват тежки увреждания – разрушават колагена и еластина и понякога водят до изменения на клетките. Затова и слънцезащитните лосиони не винаги са достатъчни. И трябва да се помогне на кожата отвътре.

Правило номер 1.

Пийте много вода! Кожата, косата, както и целият организъм имат нужда от много вода, особено през лятото, когато заради топлината губим много течности през потта. Използвайте хидратиращи кремове и пийте поне по 2 литра вода на ден. Помнете, че соковете, кафетата и бирата не са вода – те са течни храни. Не заменяйте водата с тях!

Правило номер 2.

Погрижете се са чистотата на своя организъм.  Задължително направете своя детокс режим преди да изложите кожата си активно на слънчевите лъчи. Колкото по-чисти са кожата и организмът, толкова по-леко ще се справят с вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи. Представете си една непочистена кожа, с пъпки и широки пори, изложена на слънце – тя моментално реагира на изсушаването с отделянето на още повече себум, което в последствие трайно я изсушава и води до не много приятни гледки. А и много често недоброто състояние на кожата е в отговор на вътрешно акумулиране на токсични вещества. Всяка вечер внимателно почиствайте остатъците от грим и нежно отстранявайте натрупаните замърсявания.

Можем да задържим задълго целувката на слънцето и да я съхраним, така че тя да ни топли и през времето, когато лятото отдавна си е отишло. Но за тази цел трябва да подходим търпеливо и мъдро. И да знаем, че красотата започва отвътре. А няма по-красива кожа от здравата!

Източник: За Жената

error: No copy please :)