Ето какво значат червените разделения на скоростомера

Със сигурност много шофьори са обръщали внимание на това, че на някои скоростомери има загадъчни червени отметки.

Какви ли не удивителни версии по отношение на темата има в интернет. Всъщност, както почти винаги, всичко е много просто и ясно.

Преди да стигнем до обяснението, трябва да се изясни за какъв скоростомер на автомобил става въпрос: модерен чуждестранен автомобил или стар съветски.

Съветски коли

На скоростомерите на съветските машини червените щрихи се виждат доста често. Те са означавали едно и също във всеки модел, а именно максималната допустима скорост за всяка предавка.

Така на скоростомера има три маркировки, защото по онова време скоростните кутии все още са били 4-степенни. Най-често червените ленти са поставени на деленията 40, 60 и 100 км / ч.

Advertisement

Трябва да се спомене, че на съвременните руски автомобили няма нищо подобно. Освен това там не се поставят червени отметки по подобие на онези, слагани в произвежданите в другите страни.

В нашето съвремие червените деления се наблюдават главно при произвежданите в Европа автомобили –  Германия, Франция и Италия. Така че за какво служат те?

Съвременни автомобили

За разлика от съветските автомобили, червените разделения на скоростомерите на чужди автомобили изобщо не показват максималните скорости на предавката, а максимално допустимите скорости на шофиране в определени участъци според правилата на пътното движение.

Освен това, в зависимост от страната на производство, маркировките на циферблата могат доста да се променят, както и броя на деленията

Източник: Авто Блиц

error: No copy please :)