10 неща, които никога не трябва да правиш с колата си

Докато модерните автомобили имат много функции за безопасност и компютър, който поддържа всичко, включително блокиране на противоречивите команди и предупреждаване на водача за потенциални проблеми, все пак е добра идея да се избегне извършването на определени неща.

Екипа на “Bright Side” събра 10 еща, които НЕ трябва да правите с колата си.

1. Не натискайте “изключване на двигателя” по време на шофиране

 

Ако случайно го направите, докато шофирате с разумна скорост, няма да се случи нищо лошо. Съвременните автомобили имат много функции за безопасност, за да предотвратят подобни неща. Във всеки случай просто не го правете.

2. Не избирайте “заден ход” по време на шофиране

Друго нещо, което трябва да избягвате, е да изберете “заден ход” по време на шофиране. Въпреки че компютърната система в колата ви трябва да пренебрегне командата “назад”, вероятно нищо няма да се случи, просто не е добра идея.

3. Не избирайте “паркиране” по време на шофиране

Не опитвайте. Компютърът в колата ви ще блокира тази команда от съображения за безопасност, но ако дадете противоречива команда, това може да повреди автомобила ви.

4. Не прикрепяйте прекалено много ключове към ключа за запалване

Твърде много ключове могат да бъдат доста тежки и теглото може потенциално да повреди превключвателя за запалване с течение на времето.

5. Смяна на маслото

Следвайте спецификацията на производителя за това колко често да сменяте маслото – това е там по някаква причина. Това важи особено за чисто нови автомобили. Някои производители използват много редки масла, когато автомобилите излязат от завода, и това масло трябва да бъде променено на около 1000 км.

Advertisement

 

6. Не препълвайте двигателя


Двигателят винаги се доставя с измервателната пръчка, която има обозначена “пълна” точка. Попълнете го на това ниво и не го препълвайте догоре като бутилка, тъй като това ще доведе до катастрофална повреда и изпускане на дим от всички ъгли на колата.

7. Не чакайте резервоарът да се изпразни нацяло

 Най-общо казано, е добра практика да се напълни колата, когато достигне около една четвърт от резервоара.

8. Не пренебрегвайте предупредителните знаци

Не всички предупредителни знаци са еднакви за всички автомобили, но обикновено са с цветен код. Зеленият (или понякога синият) знак е индикация, че дадена система е активирана. Жълтият символ обикновено показва, че нещо трябва да бъде обслужено или проверено. Червеното означава някакъв сериозен проблем и трябва да спрете възможно най-скоро, защото колата може да не е безопасна за шофиране.

Най-общо казано, ако предупредителна лампа на таблото за управление изгасне, не го игнорирайте и се обадете на механик колкото е възможно по-скоро.

9. Гуми – проверете налягането

Друга добра практика: проверявайте налягането на гумите от време на време. Шофирането с неизпълнени гуми е много опасно. Плюс това, износването на гумите става много бързо.

10. Джанти – проверете баланса


Ако се случи да попаднете на бордюр, откарайте колата до сервиз и поискайте от механика да провери баланса и изравняването. Ако джантите са извън баланса, тогава нямате добър контрол над колата си. По-добре да бъдете в безопасност, отколкото да съжалявате.

Превод: Realniistorii.com

error: No copy please :)