Готови ли сме за голямото топене на снега?


Готови ли сме за топенето на снега? Сега на много места в България няма ток, има много сняг, не е проходимо. Всички си мечтаят този сняг да се изпари, ако има как. Това разбира се няма да стане и можем да чакаме само той да се разтопи. Какво ще се случи тогава обаче? Очаква ли ни потоп?

Помните ли големите дъждове наскоро, които всъщност не бяха чак толкова големи, но пък продължителни? А помните ли как редица язовири преляха и създадоха хиляди проблеми на хората? Разрушени къщи, отнесени вещи, пострадали хора? Дано не се повтаря. Ако трябва да сме обективни обаче, количеството сняг, което е натрупало е наистина много. Ако снеготопенето започне сега, готови ли са нашите язовири да поемат такъв капацитет вода? Ще има ли нови наводнения?
Другото, което ни притеснява са реките и техните корита. Още преди снеготопенето да е започнало с пълна сила, на места нивото започна да се качва и водата да излиза. Коритата са толкова затлачени, че за най-малкото водата губи контрол и и излиза на брега. Ако се стопи снега няма ли хората, които живеят край реки да са застрашени? Какви мерки могат да се вземат? Едва ли в момента има капацитет от хора, които да почистят коритата на реките, условията също не го позволява. Но нека един път не предизвикваме съдбата и, когато всичко отмине някой да ги почисти.

Ако язовирите и реките прелеят, къде ще отиде тази вода? Разбира се, че при хората в градовете и селата. Има ли инфраструктура, която да отведе тази вода безопасно? Не мисля. При малко по-пороен дъжд улиците се наводняват, какво остава при разтопяването на толкова сняг. Очаква ни и ново влошаване на метеорологичните условия. Май природата се готви отново да ни изненада. Шахтите трябва да се почистят, за да не стане инцидент.

Advertisement

Ще успеят ли ЕРП дружествата да възстановят подаването на електричество преди новите вълни от сняг и дъжд, а да не дава Господ и от воден ад? Защо се стигна до там? Може би инфраструктурата е прекалено зле. Къде отиват всички пари от таксите и увеличенията на цената на тока, май не по предназначение.

Нека спрем до тук, изводите са ясни, можем само да се надяваме този път да ни се размине. Стане ли това обаче трябва да се вземем в ръце и да поправим ситуацията, защото природата няма да ни чака още дълго.

loading...

Comments 0

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in
error: Не копирай, а измисляй :)
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Ranked List
Ranked List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Gif
GIF format