7 Уникални Животни, Които Имат Способността Да Се Клонират


Много живи същества на Земята могат да се възпроизвеждат посредством клониране. Вижте някои от тях.

Комодски Варан

Комодският варан може да се възпроизвежда чрез партеногенеза, което през 2006 г. доста изненада биолозите. Две женски, една след друга, раждат съответно четири и осем малки – без участие на мъж. В същото време, тяхната ДНК в новородените гущери се е удвоила, а не само е била копирана. Преди тези комодски дракони никога не са показвали такива способности.

Акула – Чук

Рибата – Чук е от подвидовете  акули, които са държани в плен и могат да прибягват до партеногенеза. През 2001 г. една от женските ражда едно малко в зоологическата градина на Хенри Дърли в Омаха, САЩ. Последващият анализ потвърждава, че новородената акула е генетичен клон на майката.

Медуза

Advertisement

Медузите са способни както на сексуално възпроизводство, така и на „възбуждане“. Сред тях има подвид Turritopsis Nutricula, един от малкото безсмъртни същества на планетата, който преплита фазата на полипи и медузи и непрекъснато формира свои собствени клонове.

Лентовидни червеи

Лентовидните червеи – едни от най-неприятните паразити, също могат да създават свои собствени клонове. Когато се укрепят в тялото на преносителя, те започват да се отделят части от собственото си тяло, наречени „проглотиди“. Първоначално те съдържат собствена храносмилателна система, но след това се превръщат в контейнер за яйца. Което след това се поглъща от новия превозвач и цикълът продължава.

Листна въшка

Те са в състояние да поддържат своята популация посредством партеногенезата, просто клонират яйцата си през цялата година. Една възрастна въшка възпроизвежда до 12 подобни на ден. И колкото повече хищници има в района,  естествените врагове на листните въшки са калинките, толкова по-бързо колонията увеличава силата си.

Advertisement

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in
error: Не копирай, а измисляй :)
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Ranked List
Ranked List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Gif
GIF format