5 От Най-Редките И Необичайни Болести В Света


Човешкото развитие, науката и медицината винаги са придружени от появата на нови проблеми. Медицина не е спряла развитието си, но в света се появяват все нови и тежки болести. Тук сме събрали най-редките и малко известни болести, които превръщат в ад човешкия живот.

Фатална фамилна инсомния

Тя е рядка наследствена нелечима болест със 100% фатален изход. Заболяването се причинява от генетична мутация, която започва в зряла възраст и продължава повече от 36 месеца. Сънотворните в този случай не помагат. Не помага и изолацията. След кратък сън в изолатора, започват ужасни халюцинации, влошаване на състоянието на пациента. В света има 40 семейства с това заболяване.

Брадавична дисплазия

Такова заболяване е регистрирано в Бангладеш. Ръцете на болния в един момент заприличват на дънер на дърво.

Микроцефалия

Advertisement

Микроцефалията причинява значително намаляване на размера на главата и по този начин и на мозъка. Микроцефалията е съпроводена с умствена изостаналост – от слабоумие да идиотщина. Появява се средно 1 на 6-8 хиляди раждания. Основните причини за това заболяване, се считат въздействието на радиацията и генетичните заболявания.

Фибродисплазия

Много рядко заболяване, при което мускулите, сухожилията и ставните връзки се превръщат в кости. Например, ако един човек с болестта е претърпял контузия, тялото заменя повредения участък с кост, а не нова тъкан. Общо 70 случая на заболяването се известни.

Прогерия

Родените с Прогерия деца, приличат на старци. В целия свят са регистрирани 80 случая на Прогерия. Средно мъжете живеят до 13 години. На снимката Сам Бърнс, който почина през 2014 г. на 17-годишна възраст. Той бе мотивационен говорител и активист в разпространението на информация за Прогерия.

Advertisement

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in
error: Не копирай, а измисляй :)
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Ranked List
Ranked List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Gif
GIF format