3 военни изобретения, които използваме днес


Голяма част от най-използваните изобретения са дело на военните и датират от времената на Първата и Втората световна война, а и далеч преди това. Някои са се появили случайно, други са били получени като решение на конкретни проблеми. Ето някои от тези предмети, които са възникнали във военно време, но използваме ежедневно днес.

1. Консервите
Докато армията на Наполеон се движела победоносно из Европа, било нужно да се намери начин за доставка на огромни количества храна за войниците. Затова през 1809 г. френското правителство обявило конкурс за идеи, които да решат този проблем, а наградата била 12,000 франка. Идеята за запечатан стъклен буркан печели състезанието. Нейният автор използвал парите , за да построи фабрика за масово производство на бурканите, но фабриката била разрушена от британците през 1814 г.

2. Пластичната хирургия
Може би ще бъдете изненадани, но пластичната хирургия се използва отдавна – още от времето след Първата световна война, когато ранените войници имали нужда от лечение и естетически корекции на пораженията, получени в битки. Първата в света пластична операция е извършена през 1917 г.

Advertisement

3. Интернет

Днес едва ли някой може да си представи света без интернет. Но как се е появил той? Уплашени, че бомбите на руснаците могат да унищожат телефонната мрежа в САЩ и да прекъснат важната военна комуникация, специалисти от НАСА и военни експерти започнали работа по разработването на нова комуникационна стратегия. През 1962 г. се появява прототипа на модерния интернет – АРПАНЕТ. Изобретението, което в началото е било просто военна стратегия от времето на Студената война, се превръща в едно от най-важните технологии на света.

Advertisement

Comments 0

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in
error: Не копирай, а измисляй :)
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Ranked List
Ranked List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Gif
GIF format