12 мита за Средновековието, в които трябва да спрем да вярваме


Когато говорим за Средновековието, ние често неволно изготвяме определена картина в главите си, която в по-голямата си част е погрешна. Това е така, защото има много широко разпространени митове за този период от историята.

12. Хората смятали, че светът е плосък.

За да бъдем точни, идеята , че Земята е била плоска, е била представена в езическа Скандинавия и изчезнала с пристигането на християнството в този регион. В останалата част от Европа и Средиземноморието хората (най-малко образованите хора) знаели, че светът вероятно е кръг още през Средновековието. Това се доказва от големия брой  карти и текстове , които са запазени от този период.

11. Колумб искал да докаже, че светът е кръгъл.

Ако хората са знаели, че светът е кръгъл, от това следва, че не е имало нужда да го доказват. Чрез своето пътуване , Колумб само потвърждава, че светът е много по-голям, отколкото хората смятали. Морякът вярвал, че може да стигне до богатите пазари в Източна Азия като плава на запад, но вместо това открива досега непознатите Карибски острови.

10. Викингите носели каски с рога.

Сгъваемите шлемове всъщност били много непрактични и неудобни да се носят по време на битка. Едва през 19-ти век скандинавските художници започнали да прибавят рога към своите изображения на викингите.

9. Мъжете карали жените си да носят колани за целомъдрие.

Advertisement

Всички сме чували за „факта“, че благородниците са карали жените си да носят колани за целомъдрие, когато са отивали на кръстоносни походи. Но тези страшно изглеждащи железни конструкции, покриващи долната половина на тялото, всъщност са мит. Те са просто еротична фантазия на по-късните времена.

8. Хората живели само до 30-годишна възраст.

Показателите за средната продължителност на живота през Средновековието са много ниски поради изключително високата детска смъртност, причинена от заболявания. Но ако човек е достигнел зряла възраст и не е имал заболяване, имало голяма вероятност той да живее до 60-70 годишна възраст.

7. Хората имали лоша хигиена.

Разбира се, хората не били толкова чисти преди, колкото сега сме с постоянния си достъп до топла вода. Независимо от това, всички членове от населението се миели всеки ден, оценявали добра хигиена и стояли далеч от онези, които не били чисти. Това била епохата, когато употребата на сапун става широко разпространена, а производителите на сапуни дори имат свои собствени търговски гилдии в големите градове.

6. Жените нямали права.

Жените в Средновековието очевидно не били толкова свободни, колкото са сега. Повечето от тях са били изправени пред избора между брак или манастир. Независимо от това, те помагали на бащите и съпрузите си в професиите им и можели да наследяват и купуват имущество или да управляват домакинството. Имало и много влиятелни жени, не по-малко са били и владетелки.

Advertisement

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in
error: Не копирай, а измисляй :)
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Ranked List
Ranked List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Gif
GIF format