12 Животоспасяващи умения, които ще ти помогнат в много опасни ситуации!


Предупреждението е преднамерено. Никой не иска да попада в опасна за живота ситуация и искрено се надяваме, че никога няма да се случи. Във всеки случай, знаейки някои техники за първа помощ е най-малкото нещо, което можем да направим, за да подсигурим себе си и ближния. Един ден можем да спасим и живота на човек, когото дори не познаваме.

Екипа на „Bright Side“ събра най-ефективните техники за първа помощ. Надяваме се никога да не се налага да ги използвате в живота си, но е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате.

1. Какво да направите, ако се задавите

Преди всичко трябва да запазите спокойствие. Започнете да кашляте силно. Ако това не подейства, ударете с юмрук зоната между коремчето и долната част на ребрата, прилагайки J-образно движение нагоре и надолу. Също така може да се допрете до облегалката на стола и да се притиснете към нея, потягайте ръце напред. Повторете тази маневра, докато чуждото тяло излезе.

Втори вариант:

Застанете на колене и лакти. Протегнете ръце напред и паднете по гърди и корем върху пода. Това е малко болезнено, но може да ви спаси живота.

2. Как да разпознавате времето, използвайки слънцето

Ако трябва да разберете колко е часа, а вашият часовник е счупен и батерията е изтощена, може да използвате следния метод:

-Намерете място с добро слънце и видим хоризонт.
-Поставете ръцете си заедно, както е показано на снимката, и ги държите неподвижно.
-Пребройте броя на пръстите от слънцето до линията на хоризонта. Всеки пръст е равен на 15 минути преди залез слънце. Умножете броя на пръстите с 15 и ще разберете приблизително колко е часа (тъй като този метод не е 100% точен).

Advertisement

3. Как да разпознаете, че идва голяма гръмотевична буря

Ако смятате, че скоро може да се „развилнее“ буря, обърнете внимание на следните подробности:

-Облаците са разположени ниско.
-Те не са перести, а по-скоро кълбести и „пухкави“.
-Облаците са тъмни, дори тъмнокафяви. Ако са черни, вероятно предстои силен дъжд без вятър. Ако са кафяви – силен дъжд с вятър. Ако облаците се разминават, това означава, че няма да вали дъжд.

4. Какво да направите, ако спирачките на автомобила не работят

Ако спирачките откажат да работят, не изпадайте в паника: помолете пътниците (ако не сте сами) да затегнат колани, включете аварийните светлини и позволете на другите шофьори да разберат какво се случва, използвайки светлини с дълъг обхват и клаксон:

-Натиснете спирачния педал със силни и резки движения. По този начин може да създадете налягане в спирачната система. След това бавно преминете към по-ниска скорост. Ако разполагате с механична скоростна кутия, натиснете педала на съединителя. Ако тя е автоматична – поставете скоростния лост в L-позиция.
-Използвайте ръчните спирачки внимателно. В противен случай управлението на колата може да излезе извън контрол.
-Опитайте се да завиете наляво и надясно, преминавайки от една улица към друга.

5. Какво да направите, ако някой ви следи

 

Ако смятате, че някой ви следи, първо се уверете, че това наистина е така. Запомнете начина, по който изглежда този човек, и веднага сменете посоката. Ако преследвачът продължава да върви след вас, не отивайте в безлюдна зона. Влезте в някое кафене и се правете, че имате среща с приятел. Друга добра идея е да идете директно в полицейския участък.

loading...

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in
error: Не копирай, а измисляй :)
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Ranked List
Ranked List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Gif
GIF format