11 Смъртоносни Растения, От Които Ще Искате Да Стоите Далеч


Когато сте в природата, винаги има шанс да се препънете в някаква отровна растителност. Докато възрастните вероятно ще преминат, децата могат да полюбопитстват.

Трябва да знаете, че  много опасни растения се отглеждат като декоративни и могат да бъдат намерени не само в гората, но и в нашите домове и градини. Бъдете нащрек!

11. Лютиче

Къде расте: В умерената зона на Северното полукълбо. Предпочита влажни места или блата.

Има няколко вида кълнове, а много от тях са отровни.

Защо е опасно: То съдържа каустик, който може да остави мехури по кожата. При контакт с лигавицта той предизвиква кашлица и спазми на ларингса. Ако влезе в очите ви, това може да причини временна слепота.

10. Цикута Вироза

Къде вирее: в Европа, Азия и Северна Америка. То расте на влажни места като блата и речни брегове.

Мирише на моркови, но не се заблуждавайте: това е едно от най-токсичните растения на Земята. То не се отличава лесно от свързаните видове. За да сте в безопасност, не докосвайте подобни растения, които растат на влажни места.

Advertisement

Защо е опасно: Симптомите на отравяне включват гадене, гърчове и сърдечна депресия. Може дори да причини смърт. Почти 100-200 грама (3.5-7 унции) корен от него са достатъчни, за да се убие кравата.

9. Бъз

Къде вирее: умерена зона на Северното полукълбо и Австралия.

Най-често срещаните представители на този род са червения бъз и черния. Всички части на растението са токсични. Ако се докоснете до бъз, по-добре е да измиете ръцете си. Зрелият черен бъз, обаче, е напълно безопасен и се използват за приготвяне на напитки и пайове.

Защо е опасно: Причинява главоболие, слабост, болки в корема и, понякога, припадъци. Сърдечна или респираторна недостатъчност също са възможни.

8. Олеандър

Къде вирее: В тропически и субтропически райони. Използва се при ландшафтно проектиране и се отглежда в цял свят като градинско.

Олеандърът е наистина коварно растение, което ни привлича с аромата си и красивите розови или бели цветя.

Защо е опасно: Той съдържа сърдечни гликозиди, които могат да променят сърдечната Ви честота и да причинят гадене, главоболие, слабост и дори смърт. Според една легенда, войниците на Наполеон веднъж запалили огън, използвайки клони от олеандър и пекли месо. На сутринта някои от тях не се събудили.

Advertisement

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in
error: Не копирай, а измисляй :)
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Ranked List
Ranked List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Gif
GIF format