Внимание! Тези полезни трикове, може да ти помогнат да оцелееш някой ден!


В случай на спешност, първото нещо, което ни идва на ум, са съветите на нашите приятели и семейство. Въпреки това дори най-известните препоръки могат да доведат до тежки последици.

Екипа на „Bright Side“ събра 11 общи митове за първа помощ, така че да не се чувствате объркани какво да правите, когато някой се нуждае от помощ.

11. Нанасяне на лед върху синини

Защо не е добре: Ледът наистина помага за намаляване на натъртвания, но не нанасяйте пакета директно върху кожата или ще получите студено изгаряне.

Как се прави: Поставете кърпа между кожата и леда. Нанесете в продължение на 20 минути, махнете леда и изчакайте още 20 минути. Повторете няколко пъти.

10.Компрес от алкохол или оцет  за треска

Защо не е добре: Оцет и алкохол се поглъщат в кръвта. Алкохолното триене може да доведе до интоксикация, докато оцетът ще повиши киселинността твърде много. Това е особено опасно за децата.

Как се прави: Треската може да се облекчи, като се пие много и се охлажда въздуха в помещението.

9. Повдигане на човек в безсъзнание

Защо не е добре: Ако някой припадне, не се опитвайте да го повдигате или да го пръскате със студена вода – това просто ще влоши пристъпа. След като възвърнат съзнанието, не им позволявайте да пият кафе или енергийни напитки: кофеинът ще доведе до дехидратация.

Advertisement

Как се прави: Повдигнете краката на човека, разкопчайте тесните дрехи и не ги оставяйте да стоят прави след като се върнат в съзнание.

8. Използване на масло или заквасена сметана за лечение на изгаряния

Защо не е добре: Единствената причина, поради която ще се почувствате по-добре след това, е, че веществото е студено върху изгарянето. Опасността тук обаче е, че маслото или заквасената сметана изсъхва и създава тънък слой, разрушаващ термичната обмяна (топлината става по-дълбока и причинява повече щети).

Как се прави: Задръжте изгорената зона в хладка вода за 15 минути. Никога не пукайте изгорения мехур, тъй като това ще отстрани защитния слой и ще остави раната отворена за инфекции, които могат да доведат до гноясване.

7. Наместване на кост

Защо не е добре: Не бива да намествате изкривена става самостоятелно, тъй като това може да доведе до допълнителни наранявания.

Как се прави: Имобилизирайте пострадалия крайник и заведете жертвата в болницата. Крайникът не трябва да се натоварва. Вместо това, го обвийте  в удобна позиция, обездвижвайки не само мястото на възможна фрактура, но и двете най-близки стави.

6. Нанасяне на топлина върху навяхване

Защо не е добре: Топлата кърпа няма да помогне, ако мускулите ви бъдат наранени. Напротив, топлината ще засили кръвния поток, което ще доведе до по-тежко подуване.

Как се прави: Нанесете студенина в първите дни след нараняване. Това ще намали възпалението и болката. Осигурете минимално натоварване на увредения крайник за 48 часа.

Advertisement

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in
error: Не копирай, а измисляй :)
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Ranked List
Ranked List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Gif
GIF format