Ако видиш някое от тези 10 неща у своето коте или куче, ВЕДНАГА трябва да посетиш ветеринар…


Ако имаш куче или коте, то най-вероятно вече е част от твоето семейство и е много важно за теб създание. Грижата за тях обаче може да е трудна, те не могат да кажат, ако нещо ги боли или друго не е наред.

Advertisement

Ако видиш някой от тези 10 сигнала у своя домашен любимец, веднага го заведи на ветеринар!

  1. Ако изведнъж започнат да стават инциденти в къщи или животинката започне да пие видимо повече вода, това може да е признак за диабет, болест на черния дроб, бъбреците или надбъбречната жлеза. Същото важи и при по-рядко уриниране.
  2. Животинките от време на време повръщат. Ако започне да става ежедневие, губят апетит или изпадат в летаргия, то това може да е сериозен проблем – инфекции от паразити, храносмилателни проблеми или пък външен обект в стомаха, ако има кръв.
  3. Домашни любимци, които са рядко неподвижни, мързеливи, губят гъвкавост, може да имат артрит, херния, наранени сухожилие и прочие.
  4. Дългосрочната липса на апетит може да подсказва стрес, болка или треска. Ако е повече от 24 часа, веднага трябва да се посети ветеринар. Особено при котките има риск от фатални състояние.
  5. Според д-р Карън Бейкър, „Ако бялото на окото на кучето стане ярко червено, това е признак за инфекция или възпаление, които са свързани с няколко болести“.
  6. Прекомерна загуба на козина, чесане по кожата и ушите показват възможност за различни инфекции, наличие на паразити, проблеми с ендокринната система.
  7. Постоянното кашляне не трябва да се смята за нормално. Може да е симптом за сърдечно заболяване, бронхит, пневмония, болести на дробовете и прочие.
  8. Кучетата, чиито корем се е разширил, трябва да посетят ветеринар веднага. Това може да е застрашаващо живота им състояние, което се появява при пълнене на стомаха им с газове, храна или течности.
  9. Необяснена загуба на тегло показва проблеми с метаболизма, рак, сърдечни проблеми или невромускулни заболявания. Ако животинката загуби повече от 10% от теглото си, заведи я на лекар.
  10. Свръх активност. Това е сигнал, че животинката не се чувства добре в кожата си – скачане, разтрисане, треперене и всичко друго странно в движението и поведението трябва да се проверят от специалист.

 

Advertisement

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in
error: Не копирай, а измисляй :)
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Ranked List
Ranked List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Gif
GIF format